Joodse school Utrecht
.

Vier uitzonderingen

Er zijn vier joodse kinderen die niet naar de Joodse school hoeven. Zij kunnen gewoon naar hun vertrouwde school in de Kruisdwarsstraat 6 en Boorstraat 107 blijven gaan. Waarom? Omdat zij een geestelijke beperking hebben. De terminologie van die tijd formuleert het zo: drie kinderen waren 'debiel' en één kind was 'imbeciel'. 

In september 1941 vraagt wethouder Waslander aan het ministerie of die vier kinderen op hun huidige school voor buitengewoon onderwijs mogen blijven.[1] Het ministerie zegt begin november 1941 in een brief dat Amsterdam een speciale school opricht voor 'zwakbegaafde' kinderen en dat op andere plaatsen een speciale klas voor die leerlingen binnen de Joodse school wordt ingericht, maar als er zo weinig kinderen zijn, dat zij naar hun oude school mogen blijven gaan.[2]

Er is in Utrecht één openbare school voor zwakbegaafde kinderen, met twee locaties: de 'debiele' kinderen gaan naar de Kruisdwarsstraat 6 en de 'imbeciele' kinderen naar de dependance op de Boorstraat 107. 

Dit zijn de vier kinderen, die niet naar de Joodse school gaan:

Brakel, van

Herman (Hermanus)

verhaal hier

Prager

Josef

verhaal hier

Koster

E

niet ontdekt

Manassen

Emanuel (Immanuel)

verhaal in ontwikkeling