Joodse school Utrecht
.

Wolfgang Klestadt

Wolfgang [1] is op 7 augustus 1932 geboren als zoon van Ernst Klestadt en Irma Katz. Wolfgang is een nakomertje, zijn jongste zus Margot is vijf jaar ouder, Hannelore is negen jaar ouder en broer Gerhard elf jaar ouder. Wolgang is net als zijn broer en zussen geboren in Sterkrade; nu een wijk van Oberhausen (D).

Samen met de familie Mayer runnen Irma en Ernst het gerespecteerde modewarenhuis “Mayer & Klestadt”, gelegen in het centrum van Sterkrade. [2]

Als Hitler in 1933 aan de macht komt wordt de situatie voor het gezin Klestadt steeds moeilijker. In verband met de 'arisierung' moeten de twee families de modezaak 'Mayer & Klestadt' verkopen. In 1937 gaan vader en moeder Klestadt met Wolfgang in Duisburg wonen, maar na de Kristallnacht vlucht het gezin  naar Den Haag. [3] Daar maken ze de bezetting mee. 


In september 1940 moeten alle Duitsers uit de kuststreek verhuizen naar het binnenland. Vader Ernst, moeder Irma en Wolfgang gaan in Utrecht wonen. Daar gaat Wolfgang naar de school op de Puntenburglaan; dat is niet ver van hun huis op de Justus van Effenstraat 9. 

Links Justus van Effenstraat 9 [4]

Nog voor de bezetting in 1940 is het de drie oudste kinderen gelukt om naar Engeland te emigreren. Broer Gerhard verengelst zijn naam tot Johnny Kinstead. In september 1941 mag Wolfgang niet meer naar zijn school op de Puntenburglaan, maar moet hij wachten tot half oktober 1941 de Joodse school in Ondiep geopend is.Ernst Klestadt [5]

Irma Klestadt-Katz [5]

Op 22 augustus sterft vader Ernst een natuurlijke dood. Moeder Irma en Wolfgang kunnen nog een tijdje blijven wonen in het grote huis op de Justus van Effenstraat, maar krijgen wel inwoning. Uiteindelijk moeten moeder en Wolfgang ook dat huis verlaten en ze krijgen een kamer toegewezen in de Koekoekstraat 50.

Moeder Irma en Wolfgang ontkomen niet aan de deportatie. Op 13 april 1943 zijn ze ingeschreven in Westerbork en een week later gaan ze op transport naar Sobibor, waar ze meteen vergast zijn.

In 1946 probeert de zus van Wolfgang, Margot informatie in te winnen wat er met Wolfgang en hun moeder gebeurd is. Kennelijk weet ze wel dat ze naar 'Polen' zijn gegaan, maar niet wat er daarna met hen is gebeurd. [6]