Joodse school Utrecht
.

Kitty en Israël Wijnschenk


Lees HIER het verhaal van Israël Wijnschenk op de Westerbork film.

Max (officieel Meijer) Wijnschenk en Chel (officieel Rachel) Kokernoot trouwen in september 1932 in Amsterdam. Vrijwel meteen verhuizen ze naar Utrecht waar ze op de Lange Elisabethstraat 7 een viswinkel beginnen. De familie Wijnschenk heeft viswinkels in diverse plaatsen blijkt uit de advertentie uit 1932.

In 1933 is dochter Kitty geboren, gevolgd in 1935 door zoon Israël.

Als in de zomervakantie van 1941 Kitty en Israël niet meer naar hun eigen school op de Laan van Puntenburg mogen, moeten ze naar de Joodse school in de wijk Ondiep. Zij staan genoteerd op de leerlingenlijst van die school:

Als de situatie voor het gezin Wijnschenk echt zwaar is, besluiten ze met z'n vieren onder te duiken. Dat doen ze samen met de oma van Israel en Kitty: Betje van Furth en hun tante Christina Druijf-Kokernoot met hun nichtje Rachel. Of ze verraden zijn, is niet duidelijk maar uit een politierapport blijkt dat ze alle zeven op 18 april 1944 in Amsterdam opgepakt zijn. 


Op 27 april komen ze in Westerbork waar ze in de strafbarak terechtkomen. Op 19 mei gaan ze op transport naar Auschwitz. Daar worden Max en Chel geselecteerd om dwangarbeid te doen. Het is bijzonder dat Chel geselecteerd is, want meestal ging de moeder met de kinderen mee de gaskamer in. Het lijkt logisch dat Israël en Kitty samen met hun nichtje Rachel onder de hoede van oma Betje waren, want die vier zijn meteen na aankomst vermoord. Vader Max en moeder Chel hebben allebei de oorlog overleefd. Max in Dachau en Chel in Flossenburg. Het verhaal van Chel is hier te lezen.

Gerrie en Sylvia Veffer zijn familie van de vermoorde Kitty en Israël Wijnschenk. Zij zijn in het bezit van bestek van de kinderen met hun initialen erin gegraveerd. En ook hebben ze nog een overhemd van Israël.

I.W. : Israël Wijnschenk 

K.W. : Kitty Wijnschenk

Max en Chel komen zonder hun kinderen in Utrecht terug en starten weer met hun viswinkel op het oude adres. Dit is een naoorlogse foto van de winkel met links in de witte jas Max en achter de toonbank links Chel.

Max Wijnschenk overlijdt op 7 november 1982:

Chel Wijnschenk-Kokernoot overlijdt 25 februari 2005 op 95-jarige leeftijd.